Pagina's

zondag 17 augustus 2014

Fabels over Dyslexie

Dyslectische mensen zijn dom
Dyslectische mensen kunnen evengoed hoogbegaafd zijn. Het kost weliswaar meer moeite om het hoge niveau van een VWO en een universiteit aan te kunnen, maar qua intelligentie is er niets dat hen tegenhoudt om hogere studies te volgen. Dyslexie is absoluut ongerelateerd aan het IQ van mensen. Veel dyslectische mensen hebben er zelf juist last van dat ze merken dat ze dingen heel goed begrijpen, maar door hun dyslexie over diezelfde dingen toch dom over kunnen komen.

Dyslectische kinderen nemen gewoon de moeite niet de regels te leren
Deze opmerking komt, in tegenstelling tot het tijdloze eerste vooroordeel, de laatste jaren steeds vaker voor. Maar kinderen die op dyslexie zijn onderzicht en waarbij geen twijfel bestaat over hun taalprobleem, kunnen echt niks met grammaticale regels. Het leren van de regels is nog te doen, maar het correct toepassen is gewoon onmogelijk. Daarbij zijn er in de Nederlandse taal naast de tientallen vaste regels, nog veel meer uitzonderingsregels: voor kinderen met dyslexie is het correct toepassen hiervan helaas een utopie, al zouden ze er nog zoveel uur per dag op oefenen.

Dyslexie bestaat niet
Uit recente onderzoeken (zie ook ‘oorzaken van dyslexie’) blijkt dat er wel degelijk een afwijking te vinden is in de hersenen met de activiteiten van het taalcentrum. Dat vroeger veel minder mensen dyslexie hadden, kwam simpelweg omdat dat etiketje niet op ze geplakt werd. Toch is er in families met kinderen met dyslexie, vaak toch wel een opa of oma die dezelfde problemen heeft gehad maar nooit als dyslexie heeft herkend.

Alleen jongens hebben dyslexie
Dyslexie komt bij beide geslachten voor, hoewel jongens er vaker last van hebben dan meisjes.

Dyslexie is te genezen
Helaas, er zijn nog geen wonderdokters die een pilletje hebben uitgevonden die de dyslexie weg kan nemen. De afwijking in de hersens zal, met de huidigde stand van de wetenschap, altijd blijven bestaan. Dyslexie heb je dus voor het leven. Maar, hoewel dyslexie niet te genezen is, kun je er wél mee leren omgaan om er zo min mogelijk last van te ondervinden. Kijk voor meer informatie bij hulpmiddelen en behandelmethodes.

Dyslexie komt alleen bij kinderen voor
Je wordt geboren met dyslexie…. Dus je hebt het als kind. En als kind heb je er het meeste last van omdat je de eerste 16 jaar van leven gedwongen bent om met taal bezig te zijn. Maar helaas houdt het daarna niet op: dyslexie heb je voor het leven. Je groeit er dus niet overheen.

Kinderen met dyslexie horen thuis op speciaal onderwijs
Een kind met dyslexie kan heel goed meekomen op een gewone school, zolang er maar begeleiding is speciaal voor kinderen met dyslexie en de docent er een beetje ervaring mee heeft. Het kind heeft immers een normale intelligentie. Er moet vanuit de klas en de leraar begrip zijn voor de situatie, zodat het kind genoeg tijd krijgt voor taken die anderen sneller afhebben.

Dyslectische kinderen zijn lui
Dyslexie kan zich profileren door zeer wisselende prestaties. Dus ook al heeft een kind zich goed voorbereid op een toets, dan kan het nog misgaan. Waarom, dat weet niemand, ook het kind zelf niet. Als men aan die slechte prestaties automatisch de gedachte koppelt dat het kind te laks is geweest om zich goed voor te bereiden, is de link met lui zijn gelegd.

Dyslectische kinderen haten lezen
Dat hoeft echt niet zo te zijn. Er zijn voorbeelden te over van kinderen die dyslectisch zijn, maar toch in hun vrije tijd het ene boek na het andere verslinden. Hun manier van lezen is dan wel niet helemaal te vergelijken met de onze. Het is alsof zij over de tekst heen fladderen. Niet ieder woord wordt gelezen c.q. begrepen, maar de hoofdlijnen in het boek worden met spanning gevolgd. Het leesgenot kan zo intact blijven.

Gebruikte bronnen:
  • · www.steunpuntdyslexie.nl
  • · www.dyslexieweb.nl
  • · www.gewoonwijzer.nl
De informatie moet met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Het is een greep uit de vele informatie die beschikbaar is over dyslexie en zeker niet volledig. Een diagnose mag alleen worden vastgesteld door een professional. © Pauline Bakkenhoven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten